Zatvori

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
  Filteri
  Preferences
  Pretraga

  Savjeti za odabir zimskih guma

  Savjeti za odabir zimskih guma

  Ovih dana vjerojatno ste zasuti gomilom oglasa za zimske gume, a u obilju ponude teško se snalaze i iskusniji vozači. Podsjećamo, od 15. studenog ove do 15. travnja iduće godine, zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

  U nastavku donosimo nekoliko savjeta i preporuka koje će vam olakšati odluku o tome kakve su zimske gume optimalne za vaš automobil i budžet.

  M+S

  Gume s oznakom M+S (Mud + Snow), označavaju univerzalnu cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. „Strogo“ zimska guma, uz M+S, na sebi ima otisnutu i pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume zadovoljavajuće su rješenje tijekom relativno blagih zima s malo snijega i temperaturama do -7°C. Kod nižih temperatura imaju lošije karakteristike od zimskih, a tijekom toplijeg vremena (iznad +7°C) ponašaju se lošije od ljetnih i brže se troše.

   

  Veličina je bitna

  Kad je riječ o cijeni, prva i najvažnija stvar je veličina gume. Oznaka veličine utisnuta je na bočnoj strani gume (ispisana je i na pločici s unutrašnje strane okvira vozačevih vrata), a izgleda primjerice ovako „P225/65R16“. Vozači često nabavljaju dodatni komplet manjih čeličnih naplataka upravo za zimske gume. Jasno, razlog je ušteda - štedi se kod sezonske zamjene guma, a manji promjer znači i jeftinije pneumatike.

  Ipak, ako i zimi preferirate široke gume niskog profila, čija se veličina ne podudara s oznakom proizvođača automobila, prije zamjene savjetujte se sa stručnjakom (vulkanizerom), no napominjemo da na snijegu i susnježici bolje prianjanje i kontrolu pružaju uže gume. Ako vam estetika nije presudna, odabirom nešto užih zimskih guma manjeg promjera uštedjet ćete bez značajnijih promjena u vožnji.

  Ovisno o cijeni (ali i kvaliteti) gume dijelimo na 'premium' i 'budžet' klasu. Premium su, naravno, skuplje, ali i duže traju te imaju bolje performanse od jeftinijih budžet guma. Jeftinije se načelno preporučuju vozačima koji se manje voze (hrvatski je prosjek oko 12.000 km godišnje), uglavnom u gradskoj vožnji.

               

  Sigurnost prije svega

  Već i zdrav razum govori da za lošeg vremena zimska guma glavu čuva. Kad su ceste pod snijegom ljetne gume znaju biti potpuno neupotrebljive, a zaustavni put je osjetno dulji. Pri brzini od 60 km/h, kod temperature -10°C, osobni automobil s ljetnim gumama zaustavit će se nakon 55 metara, a onaj sa zimskim nakon 44 metra. Ako je temperatura niža ta se razlika dodatno povećava.

  Ako vam kazne i osobna sigurnost nisu dovoljan razlog za kupnju zimskih guma, već ih i dalje smatrate nepotrebnim dodatnim troškom, uzmite u obzir da svaki kilometar koji napravite na zimskim gumama je kilometar manje na ljetnima.

  Kvalitetne i pouzdane zimske gume po vrlo povoljnim cijenama potražite na Žutom kliku. Kupnjom 4 gume ostvarujete 20% popusta prilikom montaže u 37 auto- servisa u Hrvatskoj. Vozite oprezno i sretan put!

   

  Ostavite komentar