RECEPT TJEDNA: Plave okruglice

Vrijeme je kada dani postaju sve kraći, a zrak svojom svježinom podsjeća na dugu hladnu zimu ispred nas. Ukoliko tome dodamo manjak boravka na svježem zraku, ne čudi da smo mrzovoljni i loše raspoloženi. Ako osjećate promjene novog godišnjeg doba znajte da vas je uhvatio jesenski 'blues'.
Ekipa iz Žutog klika i za blues ima rješenje! Donosimo vam pravo nutritivno bogatstvo u, pogađate - plavoj boji!
Sastojci:
- 1 kg Bitoraj plavog krumpira
- Nona džem od naranče
- Dedin mlin pšenično krušno brašno
- Aromatizirano maslinovo ulje s narančom
- Katine krušne mrvice sa sezamom
- 2 jaja
Priprema:
Krumpir ogulite, skuhajte te napravite pire bez začina. Pire se mora u potpunosti ohladiti.
Ohlađenom pireu dodajte jaja, brašno, malo ulja te soli. Budući da je plavi krumpir neutralnijeg okusa od običnog, stavite nešto više soli no inače. Zamijesite tijesto postupnim dodavanjem brašna. tijesto se ne smije lijepiti za ruke i radnu površinu.
Izvaljajte i režite kvadrate u koje ćete staviti čajnu žličicu džema od naranče. Rubove spojite te među dlanovima oblikujte okruglicu.
Od ove količine tijesta biste trebali dobiti 20ak okruglica. Kuhajte ih u kipućoj vodi 15ak minuta. Okruglice koje ne želite kuhati odmah možete zamrznuti.
Kuhane okruglice iz vode uvaljajte direktno u zlatno smeđu smjesu krušnih mrvica koje ste prethodno popržili na ulju.
P.S.!
Plavi (peruanski) krumpir dobar je za konzumiranje u kasnim poslijepodnevnim satima jer je pun vlakana i bjelančevina koji su lakši za probavu. Stimulira srce, jetru i krvne žile. Bogat je bjelančevinama i vitaminima.
Odličan je i za osobe koje pate od anemije jer u jednoj porciji sadrži 7% dnevnog unosa željeza!