RECEPT TJEDNA: Pita od jabuka

Čuveni "apple pie", odnosno engleska pita s jabukama, svjetski je poznat desert koji nije omiljen samo Britancima. Topli miris ove ukusne namirnice postao nam je asocijacija doma.
U brojnim kulturama jabuka se smatrala eliksirom života. Točnije, u skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Mi ćemo ipak smanjiti svoja očekivanja te njezine kvalitete iskoristiti malo drugačije!
Sastojci:
Tijesto:
- 5 žlica vode
- malo soli
- 125 g margarina
- 2 žlice šećera
- 200 g Dedin mlin brašna
Smjesa:
- 500 g Vrtovi voća jabuka
- 1,5 žlica gustina
- 50 g suhog grožđa
- pola soka od limuna
- 1,5 žlica šećera ili Ruf bio burbon vanilin šećer
- 2 žlice ruma
Priprema:
Pripremite smjesu kojom ćete napuniti tijesto. Ogulite jabuke i narežite ih na manje komade, a u međuvremenu uronite suhe grožđice u rum i ostavite tako neko vrijeme.
Kada se grožđice natope rumom, pomiješajte ih s jabukama i šećerom te limunovim sokom i gustinom.
U posebnoj zdjeli otopite šećer u vodi te dodajte sol i margarin (koji ste prethodno naribali ili narezali) te brašno. Umijesite tijesto i odvojite ga na dva dijela. Veći dio razvucite i obložite kalup za pečenje koji ste prethodno namazali margarinom kako se tijesto ne bi lijepilo.
Tijesto izbodite vilicom, dodajte smjesu i prekrijte manjim komadom tijesta koji ste prethodno izvaljali. Gornjim dijelom tijesta se zabavite te u sredini tijesta urežite oblik po volji.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite između 30 i 40 minuta. Kada je pita pečena, na svaki komad dodajte kuglu sladoleda od vanilije.
Svakako nam u komentaru javite svoje dojmove!
p.s.!
Jabuka pripada porodici ruža te je danas stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.
Sadrži 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, a zbog svog svojstva te većinskog udjela vode (s obiljem vitamina C, E, A, K i B te mineralima), u crijevima se zadržava svega 20 minuta!
Sprječava srčana oboljenja te smanjuje štetni kolesterol.
Jabuku uvijek jedite prije obroka! U suprotnom jabuka fermentira te gubi veliki dio svojih dobrih svojstava. Dapače, jabuka nam pruža dugotrajan osjećaj sitosti te nam tako pomaže i u mršavljenju.