Zatvori
banner

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
    Filteri
    Preferences
    Pretraga

    RECEPT TJEDNA: Pita od jabuka

    RECEPT TJEDNA: Pita od jabuka

    Čuveni "apple pie", odnosno engleska pita s jabukama, svjetski je poznat desert koji nije omiljen samo Britancima. Topli miris ove ukusne namirnice postao nam je asocijacija doma.

    U brojnim kulturama jabuka se smatrala eliksirom života. Točnije, u skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Mi ćemo ipak smanjiti svoja očekivanja te njezine kvalitete iskoristiti malo drugačije!

     

     Sastojci:

    Tijesto:

    Smjesa:

     

     

    Priprema:

    Pripremite smjesu kojom ćete napuniti tijesto. Ogulite jabuke i narežite ih na manje komade, a u međuvremenu uronite suhe grožđice u rum i ostavite tako neko vrijeme.

    Kada se grožđice natope rumom, pomiješajte ih s jabukama i šećerom te limunovim sokom i gustinom.

    U posebnoj zdjeli otopite šećer u vodi te dodajte sol i margarin (koji ste prethodno naribali ili narezali) te brašno. Umijesite tijesto i odvojite ga na dva dijela. Veći dio razvucite i obložite kalup za pečenje koji ste prethodno namazali margarinom kako se tijesto ne bi lijepilo.

    Tijesto izbodite vilicom, dodajte smjesu i prekrijte manjim komadom tijesta koji ste prethodno izvaljali. Gornjim dijelom tijesta se zabavite te u sredini tijesta urežite oblik po volji.

    Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite između 30 i 40 minuta. Kada je pita pečena, na svaki komad dodajte kuglu sladoleda od vanilije.

    Svakako nam u komentaru javite svoje dojmove!

     

    p.s.!

     

    Jabuka pripada porodici ruža te je danas stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

    Sadrži 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, a zbog svog svojstva te većinskog udjela vode (s obiljem vitamina C, E, A, K i B te mineralima), u crijevima se zadržava svega 20 minuta!

    Sprječava srčana oboljenja te smanjuje štetni kolesterol.

    Jabuku uvijek jedite prije obroka! U suprotnom jabuka fermentira te gubi veliki dio svojih dobrih svojstava. Dapače, jabuka nam pruža dugotrajan osjećaj sitosti te nam tako pomaže i u mršavljenju.

     

    Ostavite komentar