Zatvori
banner

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
    Filteri
    Preferences
    Pretraga

    RECEPT TJEDNA: Marmelada od šljiva i ružmarina

    RECEPT TJEDNA: Marmelada od šljiva i ružmarina

    Vrijeme je za pripremu zimnice! Vjerujemo kako nam je ove godine više no ikada stalo do zdrave prehrane i održavanja imuniteta na zavidnoj razini. Bez brige, jer u domaćoj zimnici neće biti skrivenih konzervansa, aditiva i bojila.

    U doba kada je biti pozitivan, a ostati negativan prioritet broj 1 - iskoristite obilje slobodnog vremena i sezonskog voća te ove godine budite sam svoj majstor!

     

    SASTOJCI (za 8 staklenki po 200 ml)

     

    PRIPREMA

    Šljive operite, izvadite koštice te izvažite 900 g i izradite pire. Ružmarin sitno nasjeckajte.

    U velikom loncu za kuhanje neprestano miješajte pire od šljiva, sok te limunsku kiselinu s Extra želirnim šećerom dok ne zakuha. Nastavite miješati i kuhajte na jakoj vatri najmanje 2 minute. Umiješajte ružmarin i nastavite kuhati svega 1 minutu. Po potrebi uklanjajte pjenu.

    Savjetujemo da staklenke prethodno temeljito operete (pripazite na ostatke sapunice) te zagrijete u pećnici na 100 stupnjeva/ 10 minuta. Na taj način će se staklenke sterilizirati ali i stvoriti vakuum nakon zatvaranja.

    Marmeladu odmah izlijte do ruba pripremljenih staklenki te zatvorite. Staklenke s marmeladom se moraju u potpunosti ohladiti ukoliko ih namjeravate spremiti u hladnjak.

    Ovaj okus marmelade pristaje uz meso, obroke od divljači ili uz sir, ali se može koristiti i za obogaćivanje umaka.

     

     

    ŽUTI KLIK I dr. OETKER MISLE NA VAS!

    Kako bismo ohrabrili vaše kulinarske čarolije, pripremili smo darove!

    Registrirajte se na našem webu te u komentar ispod današnjeg bloga upišite svoj recept za marmeladu ili kolač sa šljivama, a 5 najkreativnijih recepata nagrađujemo dr.Oetker paketom.

    Igramo se do četvrtka u ponoć! Sretno!

     

    Hvala svima na receptima! Danijela, Ana, Tihana, Nikolina i Danica - Vaši paketi stižu uskoro!

    Komentari
    7.9.2020. 13:22
    Kolač sa šljivama

    2 CIJELA JAJA
    ČAŠA ŠEĆERA
    ČAŠA JOGURTA
    1/2 ČAŠE ULJA
    1/2 ČAŠE MLJEVENIH ORAHA
    2 ČAŠE BRAŠNA
    PRAŠAK ZA PECIVO + malo cimeta

    300gr.očišćenih osušenih i narezanih šljiva (šljivu prerezati na 4 dijela)
    POSLAGATI NA TIJESTO

    PEĆI 30 MINUTA NA 190 %C
    7.9.2020. 17:13
    Kolač šljivko !

    Žuti biskvit sa šljivama

    Sastojci:
    2 jaja
    150 g šećera
    75 ml ulja
    150 ml jogurta)
    75 ml kiselog mlijeka
    160 g glatkog brašna
    1 prašak za pecivo
    dodatno: šljive

    Priprema:
    Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.

    Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložite masnim papirom za pečenje.

    Pjenasto izmutite jaja sa šećerom.

    U smjesu dodajte ostale sastojke pa još jednom sve skupa izmiksajte.

    Izlijte u kalup.

    Šljive operite, prepolovite ih na pola i na gusto ih poredajte po smjesi.

    Stavite peći u pećnicu oko 30 minuta.
    8.9.2020. 12:27
    KRUH OD ŠLJIVA I BANANA-Idealan doručak ili međuobrok za male i velike
    Sastojci:
    6 šljiva
    2 zrele banane
    80 grama šećera
    100 grama omekšanog margarina(ne otopljenog)
    2 veća jaja
    350 grama brašna
    1.5 žličica praška za pecivo
    Pola žličice sode bikarbone

    1.Upalite pećnicu na 175 stupnjeva, pripremite namašćeni kalup za kruh
    2. U velikoj posudi miksajte šećer i margarin dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaja.
    3.U posebnu posudu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. 4.Smjesu brašna postepeno dodajite u smjesu jaja za vrijeme dok mikser radit te također dodajte banane. Miksajte dok smjesa ne postane kompaktna.
    5.U smjesu umiješajte šljive koje ste prethodno očistili i nasjeckali na kockice.
    6.Smjesu izlijte u kalup i pecite 50ak minuta, odnosno dok kruh ne dobije smećkastu boju☺️

    *po želji u kruh možete dodati sušeno ili orašasto voće za još bogatiji okus
    8.9.2020. 18:52
    5 kg šljiva bez koštica
    Korica domaćih netretiranih limuna
    Rum
    5 omota Dr. Oetker Limunske kiseline
    5 omota Dr. Oetker Želirnog šećera Extra

    10-ak minuta prije kraja kuhanja podijelim na pola.
    U jednu polovicu, koju ću koristiti u kolačima ili kao namaz, stavim malo ruma i po želji limunove korice.
    U drugu polovicu me stavljam ništa. Koristim ju za zgušnjavanje umaka (posebno za pašticadu). Koristim ju i za umak uz pečenu puretinu ili piletinu.
    Pašticada (meso pripremiti dan prije)
    1.5 kg junetine
    2 režnja češnjaka, panceta i mrkva za špikanje mesa
    Za mariniranke mesa 200 ml crnog vina, 200 ml vinskog octa, 200 ml vode, sol, papar.
    1 kg luka
    Maslinovo ulje (moze i mast)
    mrkva
    Češnjak
    Nekoliko žlica marmelade od šljiva za zgušnjavanje
    200 ml prošeka
    2 žlice konšerve
    Juneci temeljac
    sol, papar

    Meso našpikati. Preko mesa preliti marinadunod vina, octa, vode i začina. Tako ostaviti do sljedećeg dana.
    Na masti ili maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok ne omekšaju. Dodati meso. Okretati ga. Dodati konšervu i prošek i lagano pirjati dok alkohol ne ispari. Potom podlijevati temeljcem. Dodati nekoliko žlica marmelade o šljiva kako bi zgusnuli umak. Nakon cca 3 sata kuhanja, izvaditi meso, propasirati umak te vratiti meso u umak koji se po želji može dodatno zgusnuti marmeladom i začiniti.
    9.9.2020. 11:35
    MARMELADA OD ŠLJIVA I ĐUMBIRA

    SASTOJCI:
    5 kg šljiva
    1 kg šećera (ili stevie ili meda - po želji)
    100 ml ruma (ili domaće rakije)
    1 mala vrećica Dr.Oetkera limunske kiseline
    pola đumbira
    začini (cimet, muškatni oraščić)

    PRIPREMA:
    Dan prije planiranog kuhanja marmelade, šljive treba oprati, očistiti i složiti u veći lonac, zajedno sa šećerom / medom  na način da se slaže red šljiva, red šećera.
    Lonac poklopiti i ostaviti do jutra na sobnoj temperaturi.
    Idući dan kuhati šljive na laganoj vatri, često ih miješajući da ne zagore.
    Prije samog kuhanja posuti šljive limunskom kiselinom.
    Marmeladu kuhati 3-4 sata, da sav višak tekućine ispari.
    Kad se marmelada dovoljno zgusne, izmiksati ga štapnim mikserom i dodati rum u koji smo prethodno usipali čajnu žličicu cimeta, te naribati pola đumbira i 2-3 muškatna oraščića.
    Navedeni začini dat će marmeladi posebnu aromu, puni okus ljutine, jer smo Slavonci pa volimo pikantnije :)
    Kuhanu, još vruću marmeladu uliti u čiste sterilizirane staklenke i dobro ih zatvoriti pripadajućim poklopcem.
    Dobro zatvorene staklenke odmah okreniti naopačke i ostaviti da odstoje 15ak min.
    Marmeladu ohladiti na sobnoj temperaturi i čuvati na hladnom mjestu.

    ZANIMLJIVOST: Može se s obzirom da ljutinu koristiti i kao svojevrsni umak pečenom mesu
    9.9.2020. 15:11
    ŠTRUMFINNI (MUFFINI OD ŠLJIVA)

    SASTOJCI:
    2 jaja
    mala čašica maslinovog ulja
    2 kašike šećera (ili meda)
    1 svježa mrkva
    200 g tekućeg jogurta
    1 Dr.Oetker vanilin šećer
    malo sode bikarbone
    sok i korica limuna
    15 kašika pirovog brašna
    4-5 svježih šljiva
    prstohvat soli i cimeta
    malo Dr.Oetker jestive plave boje za kolače

    PRIPREMA:
    Umutiti bjelanjca, polako dodajući šećer ili med, zatim žumanjca, onda jogurt, ulje, sok i narendanu koricu limuna, vanilin šećer, cimet, sol, ribanu mrkvu, sitno narezane svježe šljive, i na kraju brašno sa sodom bikarbonom. U napravljenu smjesu sipati malo plave jestive boje za kolače, dok tijesto ne poprimi plavu nijansu. Tijesto sipati kašikom u za to predviđene košarice, te peći 20ak minuta na 180'C. Ohlađene izvaditi iz košarica i složiti na tacnu. Super su za djecu, jer su zdravi a izgledom kad se izvade iz košarica podsjećaju na Štrumfove. Po želji se bijelom čokoladom mogu iscrtati oči, nos i usta. :) :) :) :) :)
    9.9.2020. 16:17
    Prevrnuti kolać od šljiva
    50 dkg zrelih šljiva..... 2 kašike šećera..... 1/2 kašičice cimeta....
    Tijesto
    2 jaja.... 5 kašika šećera....1 vanilin secer.... 2 dl jogurta..... 1 dl ulja.... 3 kašike griza.... 5 punih kašika brašna.... pola vrećice praška za pecivo.....
    i još: 1 puna kašika kakaa.... 1 kašika jogurta.....
    Ptesjeci sljive na polovice.... posut secerom i cimetom..... promiješat..... staviti da odstoji desetak minuta...
    Kalup za pečenje obložit papirom za prčenje...poredat šljive da pokriju dno...
    Umutit  jaja sa šećerom.... dodat mokre sastojke a zatim i suhr pa izmješat lagano da se tijesto ujednaći.....
    Zatim u drugu posudu presuti pola tijesta i dodat kakao i jogurt....
    Preko šljiva lagano prelit žuto tijesto zatim prelit i smeđi dio tijesta.....
    Stavite u pečnicu zagrejanu na 190C a poslije 15 minuta smanjit na 180C.... nastavit peči oš 15-ak minuta.... zatim pečnicu isključit i ostavit tako još 5 min.....
    Izvadit pečeni kolač i ostavite desetak minuta a zatim ga poklopit tanjurom za posluživanje i prevrnuti
    10.9.2020. 10:53
    Cvjetići sa šljivama

    Sastojci:
    -500g brašna
    -20g kvasca
    -200ml mlijeka
    -3 žlice šećera + 1 žličica za kvasac
    -100g masti
    -prstohvat soli
    -300g šljiva
    -1 jaje za premazivanje
    -šećer u prahu za posipanje

    Priprema:
    1. Mlijeko blago zagrijati, a potom odvojiti 50ml i u njega staviti jednu žličicu šečera i izmrvljeni kvasac. Pričekati desetak minuta da se nadigne.
    2. U posudu za miješanje staviti brašno, prstohvat soli, šečer, masti i ostatak toplog mlijeka. Umiješati nadignuti kvasac pa zamijesiti tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu da naraste.
    3. Tijesto potom razviti valjkom pa kalupom ili čašom vaditi krugove.
    4. Svaki krug zarezati na pet mjesta, a na sredini staviti polovinu šljive.
    5. Svaki kraj tijesta spojiti i blago zaviti, tako da se formira oblik latice.
    6. Poslagati cvjetiće u posudu, premazati ih umućenim jajetom i staviti da se peku na 180C oko 20 minuta. Gotove cvjetiće po želji posuti šečerom u prahu.
    Ukusno i jednostavno 😊
    14.9.2020. 16:55
    Hvala.
    Ostavite komentar