RECEPT TJEDNA: Marmelada od šljiva i ružmarina

Vrijeme je za pripremu zimnice! Vjerujemo kako nam je ove godine više no ikada stalo do zdrave prehrane i održavanja imuniteta na zavidnoj razini. Bez brige, jer u domaćoj zimnici neće biti skrivenih konzervansa, aditiva i bojila.
U doba kada je biti pozitivan, a ostati negativan prioritet broj 1 - iskoristite obilje slobodnog vremena i sezonskog voća te ove godine budite sam svoj majstor!
SASTOJCI (za 8 staklenki po 200 ml)
- 900 g šljiva (bez koštica)
- 1 grančica ružmarina
- 150 ml Li-lu soka od višanja
- 1 omot Dr. Oetker Limunske kiseline
- 1 omot Dr. Oetker Želirni šećer Extra 2:1
PRIPREMA
Šljive operite, izvadite koštice te izvažite 900 g i izradite pire. Ružmarin sitno nasjeckajte.
U velikom loncu za kuhanje neprestano miješajte pire od šljiva, sok te limunsku kiselinu s Extra želirnim šećerom dok ne zakuha. Nastavite miješati i kuhajte na jakoj vatri najmanje 2 minute. Umiješajte ružmarin i nastavite kuhati svega 1 minutu. Po potrebi uklanjajte pjenu.
Savjetujemo da staklenke prethodno temeljito operete (pripazite na ostatke sapunice) te zagrijete u pećnici na 100 stupnjeva/ 10 minuta. Na taj način će se staklenke sterilizirati ali i stvoriti vakuum nakon zatvaranja.
Marmeladu odmah izlijte do ruba pripremljenih staklenki te zatvorite. Staklenke s marmeladom se moraju u potpunosti ohladiti ukoliko ih namjeravate spremiti u hladnjak.
Ovaj okus marmelade pristaje uz meso, obroke od divljači ili uz sir, ali se može koristiti i za obogaćivanje umaka.
ŽUTI KLIK I dr. OETKER MISLE NA VAS!
Kako bismo ohrabrili vaše kulinarske čarolije, pripremili smo darove!
Registrirajte se na našem webu te u komentar ispod današnjeg bloga upišite svoj recept za marmeladu ili kolač sa šljivama, a 5 najkreativnijih recepata nagrađujemo dr.Oetker paketom.
Igramo se do četvrtka u ponoć! Sretno!
Hvala svima na receptima! Danijela, Ana, Tihana, Nikolina i Danica - Vaši paketi stižu uskoro!
2 CIJELA JAJA
ČAŠA ŠEĆERA
ČAŠA JOGURTA
1/2 ČAŠE ULJA
1/2 ČAŠE MLJEVENIH ORAHA
2 ČAŠE BRAŠNA
PRAŠAK ZA PECIVO + malo cimeta
300gr.očišćenih osušenih i narezanih šljiva (šljivu prerezati na 4 dijela)
POSLAGATI NA TIJESTO
PEĆI 30 MINUTA NA 190 %C
Žuti biskvit sa šljivama
Sastojci:
2 jaja
150 g šećera
75 ml ulja
150 ml jogurta)
75 ml kiselog mlijeka
160 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
dodatno: šljive
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.
Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložite masnim papirom za pečenje.
Pjenasto izmutite jaja sa šećerom.
U smjesu dodajte ostale sastojke pa još jednom sve skupa izmiksajte.
Izlijte u kalup.
Šljive operite, prepolovite ih na pola i na gusto ih poredajte po smjesi.
Stavite peći u pećnicu oko 30 minuta.
Sastojci:
6 šljiva
2 zrele banane
80 grama šećera
100 grama omekšanog margarina(ne otopljenog)
2 veća jaja
350 grama brašna
1.5 žličica praška za pecivo
Pola žličice sode bikarbone
1.Upalite pećnicu na 175 stupnjeva, pripremite namašćeni kalup za kruh
2. U velikoj posudi miksajte šećer i margarin dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaja.
3.U posebnu posudu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. 4.Smjesu brašna postepeno dodajite u smjesu jaja za vrijeme dok mikser radit te također dodajte banane. Miksajte dok smjesa ne postane kompaktna.
5.U smjesu umiješajte šljive koje ste prethodno očistili i nasjeckali na kockice.
6.Smjesu izlijte u kalup i pecite 50ak minuta, odnosno dok kruh ne dobije smećkastu boju☺️
*po želji u kruh možete dodati sušeno ili orašasto voće za još bogatiji okus
Korica domaćih netretiranih limuna
Rum
5 omota Dr. Oetker Limunske kiseline
5 omota Dr. Oetker Želirnog šećera Extra
10-ak minuta prije kraja kuhanja podijelim na pola.
U jednu polovicu, koju ću koristiti u kolačima ili kao namaz, stavim malo ruma i po želji limunove korice.
U drugu polovicu me stavljam ništa. Koristim ju za zgušnjavanje umaka (posebno za pašticadu). Koristim ju i za umak uz pečenu puretinu ili piletinu.
Pašticada (meso pripremiti dan prije)
1.5 kg junetine
2 režnja češnjaka, panceta i mrkva za špikanje mesa
Za mariniranke mesa 200 ml crnog vina, 200 ml vinskog octa, 200 ml vode, sol, papar.
1 kg luka
Maslinovo ulje (moze i mast)
mrkva
Češnjak
Nekoliko žlica marmelade od šljiva za zgušnjavanje
200 ml prošeka
2 žlice konšerve
Juneci temeljac
sol, papar
Meso našpikati. Preko mesa preliti marinadunod vina, octa, vode i začina. Tako ostaviti do sljedećeg dana.
Na masti ili maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok ne omekšaju. Dodati meso. Okretati ga. Dodati konšervu i prošek i lagano pirjati dok alkohol ne ispari. Potom podlijevati temeljcem. Dodati nekoliko žlica marmelade o šljiva kako bi zgusnuli umak. Nakon cca 3 sata kuhanja, izvaditi meso, propasirati umak te vratiti meso u umak koji se po želji može dodatno zgusnuti marmeladom i začiniti.
SASTOJCI:
5 kg šljiva
1 kg šećera (ili stevie ili meda - po želji)
100 ml ruma (ili domaće rakije)
1 mala vrećica Dr.Oetkera limunske kiseline
pola đumbira
začini (cimet, muškatni oraščić)
PRIPREMA:
Dan prije planiranog kuhanja marmelade, šljive treba oprati, očistiti i složiti u veći lonac, zajedno sa šećerom / medom na način da se slaže red šljiva, red šećera.
Lonac poklopiti i ostaviti do jutra na sobnoj temperaturi.
Idući dan kuhati šljive na laganoj vatri, često ih miješajući da ne zagore.
Prije samog kuhanja posuti šljive limunskom kiselinom.
Marmeladu kuhati 3-4 sata, da sav višak tekućine ispari.
Kad se marmelada dovoljno zgusne, izmiksati ga štapnim mikserom i dodati rum u koji smo prethodno usipali čajnu žličicu cimeta, te naribati pola đumbira i 2-3 muškatna oraščića.
Navedeni začini dat će marmeladi posebnu aromu, puni okus ljutine, jer smo Slavonci pa volimo pikantnije :)
Kuhanu, još vruću marmeladu uliti u čiste sterilizirane staklenke i dobro ih zatvoriti pripadajućim poklopcem.
Dobro zatvorene staklenke odmah okreniti naopačke i ostaviti da odstoje 15ak min.
Marmeladu ohladiti na sobnoj temperaturi i čuvati na hladnom mjestu.
ZANIMLJIVOST: Može se s obzirom da ljutinu koristiti i kao svojevrsni umak pečenom mesu
SASTOJCI:
2 jaja
mala čašica maslinovog ulja
2 kašike šećera (ili meda)
1 svježa mrkva
200 g tekućeg jogurta
1 Dr.Oetker vanilin šećer
malo sode bikarbone
sok i korica limuna
15 kašika pirovog brašna
4-5 svježih šljiva
prstohvat soli i cimeta
malo Dr.Oetker jestive plave boje za kolače
PRIPREMA:
Umutiti bjelanjca, polako dodajući šećer ili med, zatim žumanjca, onda jogurt, ulje, sok i narendanu koricu limuna, vanilin šećer, cimet, sol, ribanu mrkvu, sitno narezane svježe šljive, i na kraju brašno sa sodom bikarbonom. U napravljenu smjesu sipati malo plave jestive boje za kolače, dok tijesto ne poprimi plavu nijansu. Tijesto sipati kašikom u za to predviđene košarice, te peći 20ak minuta na 180'C. Ohlađene izvaditi iz košarica i složiti na tacnu. Super su za djecu, jer su zdravi a izgledom kad se izvade iz košarica podsjećaju na Štrumfove. Po želji se bijelom čokoladom mogu iscrtati oči, nos i usta. :) :) :) :) :)
50 dkg zrelih šljiva..... 2 kašike šećera..... 1/2 kašičice cimeta....
Tijesto
2 jaja.... 5 kašika šećera....1 vanilin secer.... 2 dl jogurta..... 1 dl ulja.... 3 kašike griza.... 5 punih kašika brašna.... pola vrećice praška za pecivo.....
i još: 1 puna kašika kakaa.... 1 kašika jogurta.....
Ptesjeci sljive na polovice.... posut secerom i cimetom..... promiješat..... staviti da odstoji desetak minuta...
Kalup za pečenje obložit papirom za prčenje...poredat šljive da pokriju dno...
Umutit jaja sa šećerom.... dodat mokre sastojke a zatim i suhr pa izmješat lagano da se tijesto ujednaći.....
Zatim u drugu posudu presuti pola tijesta i dodat kakao i jogurt....
Preko šljiva lagano prelit žuto tijesto zatim prelit i smeđi dio tijesta.....
Stavite u pečnicu zagrejanu na 190C a poslije 15 minuta smanjit na 180C.... nastavit peči oš 15-ak minuta.... zatim pečnicu isključit i ostavit tako još 5 min.....
Izvadit pečeni kolač i ostavite desetak minuta a zatim ga poklopit tanjurom za posluživanje i prevrnuti
Sastojci:
-500g brašna
-20g kvasca
-200ml mlijeka
-3 žlice šećera + 1 žličica za kvasac
-100g masti
-prstohvat soli
-300g šljiva
-1 jaje za premazivanje
-šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Mlijeko blago zagrijati, a potom odvojiti 50ml i u njega staviti jednu žličicu šečera i izmrvljeni kvasac. Pričekati desetak minuta da se nadigne.
2. U posudu za miješanje staviti brašno, prstohvat soli, šečer, masti i ostatak toplog mlijeka. Umiješati nadignuti kvasac pa zamijesiti tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu da naraste.
3. Tijesto potom razviti valjkom pa kalupom ili čašom vaditi krugove.
4. Svaki krug zarezati na pet mjesta, a na sredini staviti polovinu šljive.
5. Svaki kraj tijesta spojiti i blago zaviti, tako da se formira oblik latice.
6. Poslagati cvjetiće u posudu, premazati ih umućenim jajetom i staviti da se peku na 180C oko 20 minuta. Gotove cvjetiće po želji posuti šečerom u prahu.
Ukusno i jednostavno 😊