Zatvori

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
    Filteri
    Preferences
    Pretraga

    Odabrao Đelo Hadžiselimović

    Odabrao Đelo Hadžiselimović

    Loza je kao žena, a maslina je majka

    Da vinograd traži slugu, a ne gazdu, čuo sam valjda stoput. Ne znam zašto ali, iskreno, ta mi je vinarska mantra otpočetka zvučala pomalo pretjerano, više kao nekakva mistifikacija vlastitog zanimanja. Jasno, nije to lako, daleko bilo, ali nije ni kvantna fizika.

    Elem, mislio sam, neće to biti baš takav problem meni, friškom Istrijanu i penzioneru u potrazi za korisnom zanimacijom. Naravno, ništa ambiciozno, najviše stotinjak čokota s brajdom, onako, za kratit vrijeme na čistom zraku uz čašu domaćeg crnog. Navrati društvo, zaroštiljamo, a ja ponosno otvorim svoju butelju …

    I tako, što se ne zna nauči se usput, a tu je i susjed Blaž koji vinograd, refošk i malvaziju ima u genima. Dobar je tip, ne libi se pomoći fureštu, uskočit će kad zatreba makar i savjetom, mislim si ja na verandi vikendice kraj Višnjana. S rukama sam ok, noge me još drže, jedino …

    „Ej Đelo, kako križa?“, prenu me Blaž u sanjarenju o vlastitom vinu i vinogradu.

    „A e, tako, tako“, odgovaram po navici, uvijek isto, na pitanje o stanju donjeg dijela leđa.

    „Onda, oćel bit tog tvojeg vinograda, il te je molalo“, podbada Blaž znajući da već danima važem za i protiv. Pa onda stade nabrajati…

    Znaš li ti prijatelju, govori mi on, da za vinograd trebaš stavit stupove i sidra pa razvući žicu. Čeka te i nabava cijepova, sadnja pa gnojidba stajskim i umjetnjakom. Lozu moraš rezati i vezati, trebaš znati što je lucanj, što reznik, pa onda prskati zaštitnim sredstvima, bakarnim i sumpornim.

    Ako ti tuča srećom nije sve potukla, slijedi berba i podrumarenje, a to ti je posebna priča, ne staje Blaž. I sve to vrijedi za mali vinograd, baš kao i za veliki. Imao ti 50 ili 5.000 čokota uvijek moraš kopat, rezat, špricat …

    Za početak, kaže, trebat će ti dobra freza, prave škare za lozu, puta, preša, inoks bačva, a dobro će doći i minivoš… Sluga, a ne gazda, ponavlja moj susjed.

    Možda je, razmišljam, maslinik ipak bolji izbor. Ili barem malo lakši, za početak. Butelje ćemo nabaviti u podrumu kod Blaža.

    Ostavite komentar