Zatvori
banner

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
  Filteri
  Preferences
  Pretraga

  Koji SPF faktor mi je potreban?

  Koji SPF faktor mi je potreban?

  Zaštitni faktor određuje učinkovitost i trajnost zaštite kreme za sunčanje. Saznajte kako izračunati odgovarajuću vrijednost SPF faktora za svoj tip kože.

  Zaštitni SPF faktor

  Bilo na plaži ili skijaškim stazama, radi sunca se zabavljamo i osjećamo dobro. SPF faktor jedan je od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje. NIVEA kreme za sunčanje štite kožu od UV zračenja, sprječavaju opekline od sunca i nastanak slobodnih radikala. Sunčanje je svakako ugodno dok god pazite na zaštitu kože - suha i svijetla koža trebaju jaču zaštitu od sunca nego tamna i zato za svaki tip kože postoji odgovarajući SPF faktor.

  Važno je znati: odgovarajući SPF faktor za vaš tip kože određuje se prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca. To je vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekline od sunca. Ono u prosjeku iznosi od 5 do 30 minuta, no ovisi o tipu kože, lokaciji sunčanja i dobu dana. 

  Formula

  KAKO ODREDITI ODGOVARAJUĆI SPF FAKTOR ZA KOŽU?

  Tip kože i individualno vrijeme prirodne zaštite kože igraju ključnu ulogu pri odabiru odgovarajućeg SPF faktora. Osim njih postoji i puno drugih kriterija koji određuju razinu zaštićenosti vaše kože.
   

  Evo kako odabrati odgovarajući SPF faktor

  1. Kakvi sve SPF faktori postoje?

  Možete birati između niskim, srednjim, visokim i vrlo visokim SPF faktorom. Za odrasle se preporučuje SPF 20, dok je za djecu potreban minimalno SPF 30. Ako je vaša koža prirodno tamnija ili je već prethodno potamnila na suncu, za kraći boravak na suncu bit će vam dovoljan niži SPF faktor.

  2. Koji tip kože imate?

  Ako je vaša koža svijetla, a kosa plava ili smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta. Ako je vaša koža maslinasta, a kosa srednje do tamno smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 15 minuta. Ukoliko je vaša koža tamna, a kosa smeđa, prirodna zaštita vaše kože iznosi oko 20 minuta.

  Primjer: S pomoću formule za SPF izračun odredit ćemo vrijeme koje možete provesti na suncu bez neželjenih posljedica: 10 minuta x SPF 30 = 300 minuta, odnosno 5 sati. Pritom ne zaboravite zaštitu od sunca ponovno nanijeti svaka dva sata i upamtite da odabir SPF faktora ovisi i od podneblja u kojem se nalazite.

  3. Koliko dugo ćete ostati na suncu?

  Već znate koliko dugo ćete biti izloženi suncu? Onda formulu jednostavno obrnite i izračunajte SPF faktor. Primjer: za 150 minuta na suncu osoba sa svijetlim tenom (10 minuta prirodne zaštite kože) treba SPF 15 (150 minuta / 10 minuta = SPF 15).

  4. Kada ćete boraviti na suncu?

  Oko podneva so sunčeve zrake najjače i tada je UV zaštita neophodna. Ako u tom periodu nikako ne možete izbjeći izlaganje suncu, svakako odaberite kreme za sunčanje sa SPF faktorom 30 ili čak 50.
   

  Sunčanje

  Zašto je UV zaštita tako bitna?

  Kako bi vaša koža ostala zdrava in prirodno lijepa, morate redovito upotrebljavati kreme za sunčanje sa SPF faktorom primjerenim za vaš tip kože. Tako ćete spriječiti opekline do sunca i prerano starenje kože. Istovremeno ćete smanjiti rizik za nastanak raka kože.

  Ovako UV zaštita djeluje na kožu

  UVA zrake ne uzrokuju bolne simptome na koži kao što su opekline od sunca, no prodiru duboko u dermis i tako potiču nastanak slobodnih radikala koji izazivaju alergije na sunce i ubrzavaju starenje kože. UVB zrake dosežu samo epidermis i odgovorne su za tamnjenje kože, ali i za opekline. Mogu oštetiti DNK i tako pouzročiti rak kože. Ako svoju kožu zaštitite odgovarajućim SPF faktorom, koži trebati dulje da razvije prirodni preplanuli ten, no tamnjenje na taj način obuhvaća manje rizika i stoga je zdravije. Osim toga, takva preplanulost dulje traje.

  KAKO UV FILTERI PRUŽAJU ZAŠTITU OD SUNCA?

  Zaštitni učinak kreme za sunčanje ovisi o UV filterima. Oni reflektiraju ili odbijaju najveći dio UV zraka i tako produljuju vrijeme prirodne zaštite kože.

  MINERALNI I KEMIJSKI FILTERI U KREMAMA ZA SUNČANJE

  Djelovanje UV filtera

  Djelovanje UV filtera

  UV filteri grade zaštitnu barijeru na koži i tako spriječe prodiranje UV zraka u kožu. Većina krema za sunčanje sadrži mineralne filtere (reflektiraju UV zrake) i kemijske filtere (upijaju UV zrake).

  Mineralni filteri:

  Mineralni UV filteri u proizvodima za zaštitu od sunca uglavnom se sastoje od titanijeva dioksida i cinkova oksida. Zaštitni mehanizam tih UV filtera ne funkcionira samo na načelu upijanja sunčeve svjetlosti, već i fizičkih učinaka, tj. na načelu odbijanja i raspršivanja sunčeve svjetlosti.

  Kemijski filteri:

  Postoje i kemijski UV filteri koji sadrže zaštitne mehanizme utemeljene isključivo na apsorpciji UV zračenja. U tom se slučaju štetno UV zračenje pretvara u toplinsku energiju. Da bi se postigla željena zaštita od UVA i UVB zraka, međusobno se kombiniraju različiti UV filteri te se tako postiže optimalni raspon zaštite. Uz postizanje SPF faktora, prilikom odabira odgovarajućih filtera važnu ulogu imaju i senzorne karakteristike te drugi kriteriji kao što je vodootpornost.

   

  VAŽNO: SPF faktor opisuje UVB zaštitu, ali Nivea SUN proizvodi za zaštitu od sunca štite vas i od UVA zračenja. 

  Izvor: Nivea.hr

  Ostavite komentar