Zatvori
banner

(0) proizvoda
Nemate proizvoda u košarici
SVE KATEGORIJE
  Filteri
  Preferences
  Pretraga

  Je li ovo najbolja igračka na svijetu?

  Je li ovo najbolja igračka na svijetu?

  Lutke, akcijske figure, plišani medvjedići, električni autići, setovi za modeliranje​… Sve su to igračke od kojih se mališanima zacakle oči. Iz generacije u generaciju se popularne igračke mijenjaju, no samo je jedna ona vječna kojom se vrlo rado igraju i maleni i veliki.

  Pogađate koja? Pa ​LEGO kockice​! Ni tehnologija ni skupe igračke ne mogu zamijeniti ​legače uz koje nas je većina odrasla. Čak se i nešto stariji igraju LEGO kockicama (​LEGO Technic​) pa grade brodove, automobile i cijele gradove! ​LEGO je zabavan!​ I to je to! No osim što su ove kockice zabavne i vjerojatno najpopularnije igračke na svijetu, jeste li ikada razmišljali o tome da one ​mogu biti i edukativne?​ Svaki mališan koji odluči slagati kockicu na kockicu može razviti mnoge vještine!

  LEGO kockicama djeca razvijaju mnoge vještine

  Kreativnost, snalažljivost, motorika, logičko rješavanje problema… samo recite! LEGO kockice razvijaju sve ove vještine! Iako ih klinci izričito ​gledaju kao oblik zabave​, roditelji ih biraju kako bi uz igru njihovi mališani mogli učiti, razvijati maštu, osjetila i vježbati emocije.

  Tko bi rekao da se uz zabavu može toliko toga naučiti bez ikakvog napora! U nastavku donosimo ​top 7 razloga zašto su ​legači ​igračka broj 1​ za sve klince svijeta (i one u duši :)).

  1. LEGO razvija motoričke vještine

  Kockica po kockicu. Veća na manju. Ili manja na veću. Duguljasti oblik na ovaj kockasti. Ili? Hm… I dok tako djeca​ razmišljaju i kombiniraju​, ona razvijaju motoričke vještine. Slaganje kockica zahtijeva različitu jačinu pritiska za slaganje, pa igranje kockicama zapravo postaje odlična vježba kojom ​mali prstići uče kontrolirati pritisak​ kojeg primjenjuju tijekom pisanja rukom.

  2. LEGO kockice potiču na timski rad

  Kroz igranje ​legačima, ​djeca uče kako dijeliti i kako čekati na svoj red. Kada mališani s prijateljima slažu LEGO konstrukciju, maleni se igrači ​moraju složiti​ oko glavne ideje igre, a to je - ​koju konstrukciju slagati! ​ Hoće li slagati brod? Dvorac? Svemirski brod? Djeca moraju slijediti jedna druge i početi shvaćati kako različite ideje mogu doprinijeti cijeloj igri.

  Djeca će s vremenom shvatiti ​važnost međusobne suradnje​ ​i stvaranja kompromisa.​ Naime, ako žele postići cilj (u ovom slučaju sagraditi konstrukciju), djeca će kroz igru shvatiti kako je suradnja s ostalim igračima jedini put do ostvarenja tog cilja.

  3. LEGO potiče kreativnost

  Igračke su ovdje da nas zabave! I nas i djecu! Zato nije niti čudo što ove kockice potiču i na kreativnost! Kako to mislimo? Pa klinci moraju razmišljati o svemu! ​Kako će povezati ​jedan oblik s drugim,​ koje će boje​ biti sljedeća kockica, a v​eličine?​ Manja, veća, jednaka? Postoji mnogo kombinacija. Bilo da stvaraju nešto od nule iz ​kreativnog LEGO kovčegaili grade ​robota, buldožer​, mitska bića​, uz LEGO kockice do izražaja dolaze kreativnost i mašta! U takvim situacijama ​nema točnog i krivog,​ pa djeca mogu istražiti svoju kreativnost bez straha od neuspjeha.

  4. LEGO kockice razvijaju sposobnost rješavanja problema

  Čar slaganja LEGO kockica nije u bezveznom spajanju i kombiniranju kockica. Neki oblici kockica neće odgovarati drugim oblicima kockica, a i u slučaju da odgovaraju to ne znači da će odgovarati i treća kockica.Čar slaganja LEGO kockica je u​ stvaranju simetrije, ravnoteže,​ u spajanju savršenih oblika i veličina. Djeca tako kroz igru istražuju sve ove čari te ujedno uče ​rješavati problem, ​kako se usredotočiti​ i kako ​obratiti pažnju​ na detalje.

  5. LEGO kokice razvijaju matematičko razmišljanje

  Ne znamo jeste li primijetili, no tijekom slaganja kockica, djeca uče razlomke. Ne vjerujete? Pa samo zamislite koje su moždane vijuge potrebne da mališani shvate​ koliko manjih kockica stane na veću kockic​u ili kako na veću kockicu uklopiti tri preostale kockice različitih veličina.Uf… morate biti pravi taktičar i matematičar!

  6. LEGO kockice razvijaju upornost

  Svi smo barem jednom u životu gradili visoku kulu. Čak smo se i natjecali s prijateljima tko će sagraditi višu. I kad pomislite da se bližite kraju, paaaaf! Pažljivo izgrađena kula pada kao u usporenom filmu.

  Vjerujemo da se vašim mališanima dogodio ovaj scenarij i po nekoliko puta. U tom slučaju on može ​birati između dva izbora.​ Ili će ​odustati​ ili će ​skupiti snagu i volju ​te ustrajati sve do kad ne sagradi svoju viziju kule.

  LEGO kokice potiču djecu da idu dalje, da uzmu dodatno vrijeme i da ustraju u vlastitom naumu. Kako se s vremenom poboljšavaju motoričke sposobnosti, djeca mogu stvoriti ​kompleksniju konstrukciju i raditi na složenijim projektima.

  7. Sa samo 6 kockica mogu se složiti čak 915 milijuna kombinacija!

  Dvije LEGO kockice​ s osam rupica iste boje mogu se kombinirati na ​24 različita načina​, dok se tri LEGO kockice s osam rupica mogu kombinirati na 1 060 načina! Budući da postoji više od ​915 milijuna kombinacija za šest 2x4 LEGO kockica​ istih boja, kako mogu LEGO kockice ikome postati dosadne? :)

  Šlag na torti je da se LEGO kockice​ iz 1958. godine mogu kombinirati​ i spajati s kockicama koje se proizvode danas. Bez obzira kojem setu pripadaju! Tako da ako imate svoje l​egiće​, slobodno ih ​podijelite sa svojim klincima!

  Kod ​LEGO kockica je najbitnija mašta​ - sve što zamislite možete izgraditi ako imate dovoljno dijelova.

  Krenite u potragu za novim setom LEGO kockica :)

  Ostavite komentar
  Arhiva bloga